Skip to content

Koreaans Gehandicaptenhuis
“Liefdevol Hart”
In Noord-Oost China

Bedankbrief gehandicaptenhuis “Liefdevol Hart”

Lieve broeders en zusters uit Nederland. Hoe gaat het met jullie? Al veel meer dan 10 jaar helpen jullie de kinderen van ons gehandicaptenhuis. Jullie liefde komt van ver over…

Lees meer

Historie

De directeur van dit huis, de heer Lee Hee Jong en zijn vrouw zijn in 1999 gestart met het opvangen van zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapte kinderen. Er verblijven gemiddeld tussen de 25 en 30 kinderen, waarvan ongeveer de helft weeskind is. De andere kinderen komen uit zeer arme gezinnen. In het opvanghuis zijn een lerares en een kokkin werkzaam.

Een aantal jaren geleden is besloten om hier een school te starten. Dat gaat heel erg goed. Al vanaf 2008 zijn ze elk jaar uitgeroepen tot de beste schoolopleiding voor gehandicapte kinderen van de hele regio. Een aantal kinderen heeft na het laatste schooljaar een baan gevonden, onder andere in een restaurant en in een kapsalon. Zij verdienen nu zelf de kost en kunnen zodoende op eigen benen staan.

Om de kinderen eten, onderwijs en medische verzorging te geven, het onderhoud van het gebouw bij te houden en de salariskosten uit te betalen is veel geld nodig. Het enige vaste inkomen bestaat uit een zeer kleine uitkering van 250 Yuan = €30,– per kind per maand. Omdat het huis geen subsidie van de overheid krijgt is het heel moeilijk om blijvend goed voor de kinderen te kunnen zorgen. Daarom gaat de heer Lee regelmatig bij bedrijven en de overheid langs om donaties te vragen.

Daarnaast verbouwen ze groenten die zij deels gebruiken voor hun eigen maaltijden en deels verkopen.

Nieuws

De lerares van de gehandicapte kinderen vertelde dat het dit afgelopen jaar heel zwaar is geweest. De heer Lee wordt ouder en heeft meer hulp nodig voor de kinderen. De prijzen voor levensmiddelen zijn enorm gestegen. Daarnaast komen nog maar heel weinig organisaties langs waar ze iets van krijgen. Voor

de coronamaatregelen kregen ze regelmatig voedselhulp, maar inmiddels zijn een heleboel organisaties gestopt. Er is vooral onvoldoende geld voor vlees, wat de kinderen ook af en toe nodig hebben.

Verder is het rustig in het gehandicaptenhuis en gaat het leven zijn gangetje; er verandert gelukkig niet veel. Zij willen liever geen nieuwe kinderen meer opvangen, maar goed blijven zorgen voor de kinderen die er nu zijn.

De kinderen, waarvan er ondertussen al een aantal jongvolwassenen zijn, helpen goed mee om groenten te verbouwen. Degenen die dat kunnen helpen mee met het huishouden. Daarom hebben ze geen extra personeel nodig, wat een heleboel kosten met zich mee zou brengen.

Per jaar krijgt het gehandicaptenhuis van ons in ieder geval 50.000 Yuan = € 6.500,00 voor kolen en rijst. Dit bedrag is gebaseerd op de prijzen van 10 jaar geleden. We hopen dat we hen volgend jaar met een hogere bijdrage kunnen helpen.

Wensen

Wat kan de heer Lee anders wensen dan dat er meer hulp komt van buitenaf. Dat er een eind aan de covid-19 pandemie zal komen, zodat er weer liefdadigheidsorganisaties langs mogen komen om het leven voor de kinderen gemakkelijker te maken. Helaas zijn de kosten van levensonderhoud verviervoudigd.

Wat is er in al die jaren gerealiseerd?

Sinds 2006 ondersteunen wij dit project. Naast een structurele bijdrage voor rijst en kolen, proberen we jaarlijks een bijdrage te leveren voor het onderhoud van het huis.

In de afgelopen jaren hebben we hen al op veel manieren kunnen helpen, zoals u op onderstaande foto’s kunt bekijken.

 • In 2021 zijn de muren gerepareerd en geverfd.
 • In 2019 is er een nieuwe boekenkastenwand gemaakt en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2018 is er een overkapping over de sloot gemaakt en een hek geplaatst en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2017 zijn op de bovenverdieping nieuwe plafonds aangebracht en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2016 is een nieuwe kachel gekocht en een bijkeuken gemaakt en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2015 is een muur aangebouwd en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2014 hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2013 hebben we een personenbus, nieuwe schoolbankjes, rijst en kolen gegeven.
 • In 2012 is het huis opnieuw geverfd en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2011 hebben we nieuwe bedden en beddengoed, rijst en kolen gegeven.
 • In 2010 zijn de buitentoiletten en de buitenplaats vernieuwd. We hebben schoolmateriaal, rijst en kolen gegeven.
 • In 2009 is het hele huis verbouwd en vernieuwd en is er zowel op de boven- als op de benedenverdieping vloerverwarming aangelegd.
 • In 2008 is er een nieuwe keuken geplaatst.
 • In 2007 zijn er een nieuw dak, een toilet binnen (er was alleen een buitentoilet) en 3 nieuwe buitendeuren geplaatst en hebben we een koelkast en kolen gegeven.
 • In 2006 hebben we een wasmachine en douche gegeven.

2021 herstellen van de muren

2021 Alle kamers zijn opnieuw geverfd

2019 Oude boekenkast

2019 Nieuwe boekenkast

2018 Oude situatie sloot

2018 Nieuwe overkapping sloot

2017 Oud plafond

2017 Nieuw plafond

2016 Oude kachel

2016 Nieuwe kachel

2015 Muur oude situatie

2015 Muur nieuwe situatie

2013 De nieuwe bus

2013 Uitje met de nieuwe bus

2013 Oude schoolbanken

2013 Nieuwe schoolbanken

2011 Oude bedden

2011 Nieuwe bedden

2010 Oude toiletten

2010 Nieuwe toiletten

2009 Voor verbouwing

2009 Na verbouwing

2008 Oude keuken

2008 Nieuwe keuken

2007  Oud dak

2007 Nieuw dak

2007 Oude vriezer

2007 Nieuwe koelkast

2006 Nieuwe wasmachine

2006 Nieuwe douche

Back To Top