skip to Main Content

Koreaans Gehandicaptenhuis
“Liefdevol Hart”
In Noord-Oost China

Historie

De directeur van dit huis, de heer Lee Hee Jong en zijn vrouw zijn in 1999 gestart met het opvangen van zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapte kinderen. Er verblijven gemiddeld tussen de 25 en 30 kinderen, waarvan ongeveer de helft weeskind is. De andere kinderen komen uit zeer arme gezinnen. In het opvanghuis zijn een lerares en een kokkin werkzaam.

Een aantal jaren geleden is besloten om hier een school te starten. Dat gaat heel erg goed. Al vanaf 2008 zijn ze elk jaar uitgeroepen tot de beste schoolopleiding voor gehandicapte kinderen van de hele regio. Een aantal kinderen heeft na het laatste schooljaar een baan gevonden, onder andere in een restaurant en in een kapsalon. Zij verdienen nu zelf de kost en kunnen zodoende op eigen benen staan.

Om de kinderen eten, onderwijs en medische verzorging te geven, het onderhoud van het gebouw bij te houden en de salariskosten uit te betalen is veel geld nodig. Het enige vaste inkomen bestaat uit een zeer kleine uitkering van 250 Yuan = €30,– per kind per maand. Omdat het huis geen subsidie van de overheid krijgt is het heel moeilijk om blijvend goed voor de kinderen te kunnen zorgen. Daarom gaat de heer Lee regelmatig bij bedrijven en de overheid langs om donaties te vragen.

Daarnaast verbouwen ze groenten die zij deels gebruiken voor hun eigen maaltijden en deels verkopen.

Nieuws

De winterperiode van 2019 is voor de heer Lee heel stressvol geweest. De kinderen hebben geen vlees kunnen eten omdat het heel moeilijk verkrijgbaar was en daardoor ook ontzettend duur. Het was ook heel moeilijk om aan kolen te komen.

De lente is het seizoen om te planten, maar vanwege het Covid-19 virus was er geen transport mogelijk. Daarom was er weinig aanvoer van zaden.
Gelukkig heeft de heer Lee wel zaden kunnen bemachtigen en beloofde het een mooie oogst te worden. Helaas is de oogst van dit jaar helemaal verloren gegaan door de extreem hete zomer en de extreme neerslag van de herfsttyfoon, waardoor alles is verrot.

Niet alleen in Yanji, maar in heel China zijn er problemen met de oogst, waardoor de prijzen voor voedsel enorm zijn gestegen. Omdat er maar heel weinig inkomen van de gemeente binnenkomt zijn de kinderen afhankelijk van de giften van mensen uit de omgeving, maar wegens de beperkingen in de coronatijd kunnen deze mensen ook niet langskomen om voedsel te brengen.

Normaal gesproken eten ze gedurende de winter hun eigen oogst aardappelen en groenten, maar die zijn verwoest. Bovendien zijn er voor het inslaan van een wintervoorraad groenten, aardappelen, vlees etc. onvoldoende financiën. Om hen toch de winter 2020-2021 door te helpen hebben we dit jaar 15.000 Yuan extra gegeven om een wintervoorraad aan te schaffen.

Afgelopen zomer is er een afdak gemaakt bij het tuintje dat ze aan de overkant hebben. In het huis was het veel te warm voor de kinderen om te zitten en voor de kok om te koken. Bij het tuintje staat een ouderwets kookfornuis waar ze door het afdak gebruik van konden maken en met elkaar konden eten.

Wensen

De heer Lee is ontzettend blij met de extra 10.000 Yuan die we voor kerst hebben gegeven. Hij zal dat gebruiken voor een ziektekostenverzekering voor alle kinderen. De kinderen zijn in de winter vaak ziek en dat kost heel veel geld. Vroeger kwamen er organisaties eten brengen, maar vanwege de corona komen ze niet meer. De mensen zijn ook veel armer geworden omdat ze vaak geen werk meer hebben. Vroeger kregen ze vaak kleding, koekjes, vlees, eieren etc. maar dit jaar hebben ze dat allemaal zelf moeten kopen. Daarom was het afgelopen jaar heel moeilijk. Dat wij elk jaar helpen met de kolen en de rijst is ontzettend belangrijk. De situatie is zo erg dat hij zelfs de lerares geen salaris kan uitbetalen.

Zoals de situatie er nu uitziet zal er volgend jaar niet veel verandering in deze situatie komen, zodat er meer geld nodig is voor de basisbehoeften.

In memoriam 

Zaterdag 11 juli 2020 is Sin Hjang Mi overleden aan een hartaanval. Zij is 23 jaar geworden. Zij kon niet goed praten. Nadat ze gevallen was hebben ze gelijk de ambulance gebeld, maar toen die na 6 minuten voor de deur stond was ze al overleden en konden ze niets meer voor haar doen. Op 14 juli is ze gecremeerd.

De heer Lee was ontzettend verdrietig. Een Koreaans spreekwoord zegt “Als iemand nog zwart haar heeft en dan overlijdt is dat niet goed”. Dit is het 2e kind dat is overleden sinds hij in 1998 het gehandicaptenhuis is begonnen.

Wat is er in al die jaren gerealiseerd?

Sinds 2006 ondersteunen wij dit project. Naast een structurele bijdrage voor rijst en kolen, proberen we jaarlijks een bijdrage te leveren voor het onderhoud van het huis.

In de afgelopen jaren hebben we hen al op veel manieren kunnen helpen, zoals u op onderstaande foto’s kunt bekijken.

 • In 2019 is er een nieuwe boekenkastenwand gemaakt en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2018 is er een overkapping over de sloot gemaakt en een hek geplaatst en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2017 zijn op de bovenverdieping nieuwe plafonds aangebracht en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2016 is een nieuwe kachel gekocht en een bijkeuken gemaakt en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2015 is een muur aangebouwd en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2014 hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2013 hebben we een personenbus, nieuwe schoolbankjes, rijst en kolen gegeven.
 • In 2012 is het huis opnieuw geverfd en hebben we rijst en kolen gegeven.
 • In 2011 hebben we nieuwe bedden en beddengoed, rijst en kolen gegeven.
 • In 2010 zijn de buitentoiletten en de buitenplaats vernieuwd. We hebben schoolmateriaal, rijst en kolen gegeven.
 • In 2009 is het hele huis verbouwd en vernieuwd en is er zowel op de boven- als op de benedenverdieping vloerverwarming aangelegd.
 • In 2008 is er een nieuwe keuken geplaatst.
 • In 2007 zijn er een nieuw dak, een toilet binnen (er was alleen een buitentoilet) en 3 nieuwe buitendeuren geplaatst en hebben we een koelkast en kolen gegeven.
 • In 2006 hebben we een wasmachine en douche gegeven.

2019 Oude boekenkast

2019 Nieuwe boekenkast

2018 Oude situatie sloot

2018 Nieuwe overkapping sloot

2017 Oud plafond

2017 Nieuw plafond

2016 Oude kachel

2016 Nieuwe kachel

2015 Muur oude situatie

2015 Muur nieuwe situatie

2013 De nieuwe bus

2013 Uitje met de nieuwe bus

2013 Oude schoolbanken

2013 Nieuwe schoolbanken

2011 Oude bedden

2011 Nieuwe bedden

2010 Oude toiletten

2010 Nieuwe toiletten

2009 Voor verbouwing

2009 Na verbouwing

2008 Oude keuken

2008 Nieuwe keuken

2007  Oud dak

2007 Nieuw dak

2007 Oude vriezer

2007 Nieuwe koelkast

2006 Nieuwe wasmachine

2006 Nieuwe douche

Back To Top