Ga naar hoofdinhoud

Koreaans OPVANGHUIS
“Welzijn door Liefde”
In Noord-Oost China

Bedankbrief opvanghuis “Welzijn door Liefde”

Lieve broeders en zusters uit Nederland.,  Hoe gaat het met jullie? Door de coronamaatregelen is het heel lastig om aan materialen te komen. Ook is het moeilijk voor de arbeiders…

Lees meer

Historie

De directeur van dit project, de heer Han Chul Bum is in 1998 gestart met het opvangen van straatkinderen, gehandicapte kinderen en gehandicapte mannen. Hij is begonnen om eigenhandig kleine appelboompjes te planten in de bergen, zodat hij de opbrengst kan verkopen. Hij heeft ook een aantal koeien waar hij mee fokt.  Van de opbrengst van de verkoop probeert hij in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Naast het opvangen van 8 gehandicapte kinderen en 8 weeskinderen zorgt hij voor 7 oudere mannen. Vaak leven deze mannen op straat en niemand bekommert zich om hen. Dat vindt hij heel erg en daarom neemt hij ze mee naar het opvanghuis in de bergen om hen daar te verzorgen. Zij helpen hem met het werk in de boomgaard en de verzorging van de koeien. Dat geeft hen een nieuwe uitdaging en doel in hun leven.

Hij krijgt geen subsidie van de overheid, dus het is heel moeilijk om goed voor de mensen te kunnen zorgen. Het enige vaste inkomen bestaat uit een zeer kleine uitkering van 250 Yuan = € 30,– per persoon per maand. Er is veel geld nodig om de kinderen eten en medische verzorging te geven en hen naar school te kunnen laten gaan. Ook aan de verzorging van de gehandicapte mannen, het onderhoud van de gebouwen en de zorg voor de boomgaard en de koeien hangt een behoorlijk prijskaartje. Dankzij de nieuwe stal die gebouwd is in 2016 is er een grote verbetering gekomen met het fokken van de koeien en gaan er geen kalfjes meer dood.

Nieuws

De heer Han vertelde dat het leven in China nog steeds heel moeilijk is in verband met de coronamaatregelen. Er zijn dit jaar gelukkig weer 10 kalfjes geboren. Een van de kalfjes is helaas doodgebeten door wilde dieren. De koeien en kalfjes lopen los rond in de bergen, maar de wilde dieren ook.

Het heeft ook heel weinig geregend. Er was heel veel watertekort in zijn buurt omdat het extreem droog is geweest dit jaar, waardoor het grondwaterpeil steeds verder zakt. Daarom had hij een nieuwe waterpomp nodig die dieper komt, zodat de koeien genoeg water krijgen. Er is een grote waterpomp aangeschaft voor 25.000 Yuan = € 3.400,

Vanwege de coronamaatregelen is het nog steeds heel moeilijk om het werk aan het huis af te maken. Gelukkig is de vloerverwarming in de grote kamer klaar zodat de mensen erin kunnen wonen. Ze slapen nu bij elkaar in deze grote kamer totdat de vloerverwarming in de kleinere kamers klaar is. Daarna kunnen de mensen naar hun eigen kamer.
Voor de vloerverwarming maakt hij nu gebruik van hout dat uit de bergen komt. Normaal stoken ze op kolen, maar de prijs is meer dan verdrievoudigd. Vroeger kostte 1 ton kolen 580 Yuan = € 80,–, nu betaal je voor 1 ton kolen 2.000 Yuan = € 270,–.

Helaas zijn er geen organisaties in China die hem willen helpen omdat hij oudere mensen en gehandicapte ouderen opvangt. De meeste organisaties helpen alleen kinderen. Omdat ouderen vaak ziek zijn en naar het ziekenhuis moeten drukt dit heel zwaar op het budget.
Vroeger heeft hij een heleboel kinderen opgevangen die ondertussen allemaal al groot geworden zijn. Sommigen zijn getrouwd en anderen zijn gaan werken en het huis uitgegaan. Een aantal kinderen volgen nog een studie en zijn in de vakanties thuis. Om hun studiekosten en onderhoudskosten te betalen verkoopt hij jaarlijks wat koeien. Het is heel fijn dat hij daardoor in ieder geval in het dagelijks onderhoud van de mensen kan voorzien.

Wensen

Omdat de prijzen van materialen verviervoudigd zijn is er nog veel geld nodig om verder te kunnen gaan met het realiseren van de nieuwbouw.

We hopen dat jullie willen blijven helpen om dit project, dat we samen begonnen zijn, tot een goed einde af te maken, zodat in de nabije toekomst de wens van de oudere mensen om daar een verzorgde oude dag te mogen hebben, in vervulling zal mogen gaan en dat er ook gehandicapte kinderen opgevangen kunnen worden.

Ondersteuning

Wat is er in al die jaren gerealiseerd?

Sinds 2011 ondersteunen wij dit project. Naast een structurele bijdrage voor rijst kijken we wat de grootste nood is, waarmee we hen misschien kunnen helpen.

Hieronder volgt een overzicht waarbij we In de afgelopen jaren hebben geholpen., zoals u op onderstaande foto’s kunt bekijken.

 • In 2022 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”
 • In 2022 is er een nieuwe waterpomp aangeschaft
 • In 2021 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”
 • In 2020 herstelwerkzaamheden aan de brug
 • In 2019 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”.
 • In 2018 zijn we begonnen met de actie “nieuwbouw”.
 • In 2016 en 2017 hebben we donaties gegeven om een nieuwe stal te bouwen: actie “Koetjes en kalfjes” Dankzij deze nieuwe stal gaan er geen kalfjes meer dood door de zeer strenge kou.
 • In 2015 hebben we rijst gegeven.
 • In 2014 hebben we een tractor gekocht en hebben we rijst gegeven.
 • In 2013 hebben we rijst gegeven.
 • In 2012 konden we hen verblijden met een spiksplinternieuwe bus: actie “Busje komt zo”.

2022 vloerverwarming aangelegd

2022 nieuwe waterpomp

2021 Werken aan nieuwbouw

2021 werken aan de nieuwbouw

2021 werken aan de nieuwbouw

2020 herstelwerkzaamheden brug

2020 herstelwerkzaamheden brug

2019 Werken aan nieuwbouw

2019 Werken aan nieuwbouw

2018 Brandgevaarlijke huisjes

2018 Huisjes afgebroken

2015 Kalfjes verleden

2017 Kalfjes geboren

2015  Oude stal

2015 Nieuwe stal

2014 Oude tractor

2014 Nieuwe tractor

2011 Oude bus

2012 Nieuwe bus

Back To Top