skip to Main Content

Koreaans OPVANGHUIS
“Welzijn door Liefde”
In Noord-Oost China

Historie

De directeur van dit project, de heer Han Chul Bum is in 1998 gestart met het opvangen van straatkinderen, gehandicapte kinderen en gehandicapte mannen. Hij is begonnen om eigenhandig kleine appelboompjes te planten in de bergen, zodat hij de opbrengst kan verkopen. Hij heeft ook een aantal koeien waar hij mee fokt.  Van de opbrengst van de verkoop probeert hij in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Naast het opvangen van 8 gehandicapte kinderen en 8 weeskinderen zorgt hij voor 7 oudere mannen. Vaak leven deze mannen op straat en niemand bekommert zich om hen. Dat vindt hij heel erg en daarom neemt hij ze mee naar het opvanghuis in de bergen om hen daar te verzorgen. Zij helpen hem met het werk in de boomgaard en de verzorging van de koeien. Dat geeft hen een nieuwe uitdaging en doel in hun leven.

Hij krijgt geen subsidie van de overheid, dus het is heel moeilijk om goed voor de mensen te kunnen zorgen. Het enige vaste inkomen bestaat uit een zeer kleine uitkering van 250 Yuan = € 30,– per persoon per maand. Er is veel geld nodig om de kinderen eten en medische verzorging te geven en hen naar school te kunnen laten gaan. Ook aan de verzorging van de gehandicapte mannen, het onderhoud van de gebouwen en de zorg voor de boomgaard en de koeien hangt een behoorlijk prijskaartje. Dankzij de nieuwe stal die gebouwd is in 2016 is er een grote verbetering gekomen met het fokken van de koeien en gaan er geen kalfjes meer dood.

Nieuws

Het afgelopen jaar waren er goede en slechte tijden.
Het goede nieuws is dat de heer Han gelukkig goed is genezen van zijn operatie vorig jaar en weer veel zelf kan doen.

Er zijn 9 kalfjes geboren in de lente. Hij heeft een westerse stier gekocht, die veel groter en steviger is dan een Chinese stier. Hij is nog jong en moet nog leren om voor nakomelingen te zorgen. De oude stier wordt verkocht.

De heer Han heeft een soort kruiwagen-brommer aangeschaft, zodat hij de koeienmest uit de stal gemakkelijker naar het land kan brengen om te gebruiken als mest. Hij moest dit eerst altijd met een gewone kruiwagen met de hand doen en dat was heel erg veel werk omdat hij in de bergen woont. Nu gaat dat veel gemakkelijker.

Niet alles loopt op rolletjes. De koeien hebben de toegangsdeur van de stal kapot gemaakt. Daarom moest er in het voorjaar, toen de koeien weer naar de bergen gingen, een nieuwe deur in gezet worden.

Een van de gehandicapte mannen die vorig jaar is geopereerd, Dzoe Soeng Ho, is op 27 december 2020 op 48-jarige leeftijd overleden.

Een andere man moest een paar dagen in het ziekenhuis blijven vanwege een beschadiging in zijn rug, omdat hij vroeger een ongeluk heeft gehad. Als hij veel zenuwpijn heeft moet hij in het ziekenhuis behandeld worden.
De gehandicapte jongen die niet kan praten, kon niet meer plassen en moest geopereerd worden. De ziekenhuiskosten waren 9.000 Yuan = € 1.250.

Tegenwoordig mag je in China niet meer zelf voor de patiënten zorgen in het ziekenhuis, aan de voordeur moet je eerst de rekening betalen, pas daarna mogen de patiënten naar binnen en worden door het ziekenhuispersoneel verzorgd. De zorgkosten per dag zijn 300 Yuan = € 41,50.

In mei zijn de bouwactiviteiten weer van start gegaan. Eerst zijn de brug en de weg afgemaakt omdat die noodzakelijk zijn voor de bereikbaarheid van de huizen.
Er is een toegangshek gemaakt, zodat niet iedereen zomaar binnen kan komen. Er zijn een aantal keer ’s avonds dieven binnen gekomen om koeien te stelen.

De heer Han vertelde dat de prijzen in China schrikbarend zijn gestegen. In 1 maand tijd zijn de prijzen voor materialen verviervoudigd. De prijs voor 1 ton cement 850 Yuan = € 115,– voorheen was dat ongeveer 200 Yuan = € 25. De situatie is in China heel erg verslechterd, regelmatig is er geen elektriciteit.

De lonen voor de arbeiders zijn gigantisch gestegen, waardoor hij veel meer geld kwijt is aan het bouwen van de huizen. De loodgieter, elektriciens en andere vakmensen moet hij inhuren en bij de begroting van de huizen kon hij deze stijging helaas niet voorzien.

Hij heeft besloten om eerst 1 huis helemaal af te maken zodat daar al mensen kunnen worden opgevangen. Daarna zal het andere huis afgebouwd worden.

Wensen

Omdat de prijzen van materialen verviervoudigd zijn is er nog veel geld nodig om de huizen te kunnen afbouwen.

We hopen dat jullie willen blijven helpen om dit project, dat we samen begonnen zijn, tot een goed einde af te maken, zodat in de nabije toekomst de wens van de oudere mensen om daar een verzorgde oude dag te mogen hebben, in vervulling zal mogen gaan en dat er ook gehandicapte kinderen opgevangen kunnen worden.

Ondersteuning

Wat is er in al die jaren gerealiseerd?

Sinds 2011 ondersteunen wij dit project. Naast een structurele bijdrage voor rijst kijken we wat de grootste nood is, waarmee we hen misschien kunnen helpen.

Hieronder volgt een overzicht waarbij we In de afgelopen jaren hebben geholpen., zoals u op onderstaande foto’s kunt bekijken.

  • In 2021 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”
  • In 2020 herstelwerkzaamheden aan de brug
  • In 2019 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”.
  • In 2018 zijn we begonnen met de actie “nieuwbouw”.
  • In 2016 en 2017 hebben we donaties gegeven om een nieuwe stal te bouwen: actie “Koetjes en kalfjes” Dankzij deze nieuwe stal gaan er geen kalfjes meer dood door de zeer strenge kou.
  • In 2015 hebben we rijst gegeven.
  • In 2014 hebben we een tractor gekocht en hebben we rijst gegeven.
  • In 2013 hebben we rijst gegeven.
  • In 2012 konden we hen verblijden met een spiksplinternieuwe bus: actie “Busje komt zo”.

2021 Werken aan nieuwbouw

2021 werken aan de nieuwbouw

2021 werken aan de nieuwbouw

2020 herstelwerkzaamheden brug

2020 herstelwerkzaamheden brug

2019 Werken aan nieuwbouw

2019 Werken aan nieuwbouw

2018 Brandgevaarlijke huisjes

2018 Huisjes afgebroken

2015 Kalfjes verleden

2017 Kalfjes geboren

2015  Oude stal

2015 Nieuwe stal

2014 Oude tractor

2014 Nieuwe tractor

2011 Oude bus

2012 Nieuwe bus

Back To Top