skip to Main Content

Koreaans OPVANGHUIS
“Welzijn door Liefde”
In Noord-Oost China

Historie

De directeur van dit project, de heer Han Chul Bum is in 1998 gestart met het opvangen van straatkinderen, gehandicapte kinderen en gehandicapte mannen. Hij is begonnen om eigenhandig kleine appelboompjes te planten in de bergen, zodat hij de opbrengst kan verkopen. Hij heeft ook een aantal koeien waar hij mee fokt.  Van de opbrengst van de verkoop probeert hij in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Naast het opvangen van 8 gehandicapte kinderen en 8 weeskinderen zorgt hij voor 7 oudere mannen. Vaak leven deze mannen op straat en niemand bekommert zich om hen. Dat vindt hij heel erg en daarom neemt hij ze mee naar het opvanghuis in de bergen om hen daar te verzorgen. Zij helpen hem met het werk in de boomgaard en de verzorging van de koeien. Dat geeft hen een nieuwe uitdaging en doel in hun leven.

Hij krijgt geen subsidie van de overheid, dus het is heel moeilijk om goed voor de mensen te kunnen zorgen. Het enige vaste inkomen bestaat uit een zeer kleine uitkering van 250 Yuan = € 30,– per persoon per maand. Er is veel geld nodig om de kinderen eten en medische verzorging te geven en hen naar school te kunnen laten gaan. Ook aan de verzorging van de gehandicapte mannen, het onderhoud van de gebouwen en de zorg voor de boomgaard en de koeien hangt een behoorlijk prijskaartje. Dankzij de nieuwe stal die gebouwd is in 2016 is er een grote verbetering gekomen met het fokken van de koeien en gaan er geen kalfjes meer dood.

Nieuws

In mei zijn de bouwactiviteiten weer van start gegaan. Eerst werden de materialen aangeleverd voor de huizen. Dat kon heel voorzichtig over de restanten van de oude brug.
Er is besloten om tegelijkertijd aan zowel de huizen en de brug te werken. Tijdens de droogtijd van het cement voor de brug kon weer verder gebouwd worden aan de huizen. Het was de bedoeling dat voor de winter de daken klaar zouden zijn. Ondanks allerlei tegenslagen is dat doel gelukkig bereikt.

 

Het was geen gemakkelijk jaar voor de heer Han. Door het Covid-19 virus heeft het land een tijdlang in lockdown gezeten en werden er geen materialen vervoerd.

Het was een extreem hete zomer en in september heeft een tyfoon over het land geraasd, die voor behoorlijk wat schade gezorgd heeft bij het opvanghuis. De afgebroken maïs was helaas nog onrijp zodat het deze winter niet voor de koeien gebruikt kan worden.

Er is ontzettend veel water gevallen, harde rukwinden en regen zorgden voor overstromingen en aardverschuivingen vanaf de bergen. Het achtergebleven zand tussen de huizen en de berg kon niet met een shovel weggehaald worden, maar moest met de hand weg worden geschept.
Dat heeft er helaas wel voor gezorgd dat de bouw weer verdere vertraging heeft opgelopen.

Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt en is er geen schade aan de nieuwe gebouwen.
Ondertussen is de brug dusdanig gevorderd dat er overheen gereden kan worden. In mei volgend jaar zullen er nog hekken aan de zijkant geplaatst worden.

 

Nog meer nieuws

Op 20 april is een van de gehandicapte mannen, Dzoe Soeng Ho op 48-jarige leeftijd naar het ziekenhuis gebracht. Zijn moeder heeft in het opvanghuis bij de heer Han gewoond en hij woonde toen in Gwangzhou. Hij was ongeveer 35 jaar toen hij een hersenbloeding kreeg en is vervolgens verhuisd naar het opvanghuis. Zijn moeder is ondertussen overleden. De heer Han heeft hem bij zich gehouden als zijn eigen zoon. Vanwege de gevolgen van deze hersenbloeding moet hij af en toe behandeld worden in het ziekenhuis. Hij is 2 weken opgenomen geweest en de heer Han heeft daar elke dag voor hem gezorgd. De ziekenhuiskosten zijn helaas wel weer een grote uitgavepost.

Gelukkig heeft zijn zus een massage-apparaat gebracht, dat heel goed is voor de behandeling van de oude en gehandicapte mensen. Zij betaalt de huur voor dit apparaat.

De verstandelijk gehandicapte jongen die niet kan spreken is ziek geworden. Hij laat nu zijn plas en ontlasting gewoon lopen. Er moeten nieuwe medicijnen gehaald worden in het ziekenhuis en hij heeft volledige verzorging nodig.

In oktober heeft de heer Han zelf ook in het ziekenhuis gelegen om de pinnen uit zijn arm en enkel eruit te laten halen. Eerst moest hij in het ziekenhuis 2 weken in quarantaine voordat hij geholpen kon worden. Gelukkig had hij geen corona. Hij is geopereerd en heeft nog enkele dagen in het ziekenhuis gelegen voordat hij eind oktober weer naar huis mocht. Zijn vrouw heeft voor hem gezorgd in het ziekenhuis. Gelukkig hebben zijn oudste zoon en zijn 2 zussen voor de gehandicapte mensen en de kinderen gezorgd. De heer Han is nu weer thuis maar moet 6 maanden heel voorzichtig zijn en mag alleen maar licht werk doen.

Wensen

Helaas waren er dit jaar weer veel extra kosten.

 • Ziekenhuiskosten van Soeng Ho
 • Aanschaf massage-apparaat voor gehandicapte mannen
 • Aanschaf incontinentiemateriaal voor de verstandelijk gehandicapte jongen.
 • Kosten veevoer, omdat de maïsoogst door de tyfoon verloren is gegaan
 • Extra kosten aan de weg vanwege de tyfoon
 • Interieur voor de huizen

Daarnaast wordt de kolencentrale in Tumen afgebroken en moet er een andere grote verwarmingsketel worden aangeschaft. Dat zijn ook weer extra kosten.

We hopen dat jullie willen blijven helpen om dit project, dat we samen begonnen zijn, tot een goed einde af te maken, zodat in de nabije toekomst de wens van de oudere mensen om daar een verzorgde oude dag te mogen hebben, in vervulling zal mogen gaan en dat er ook gehandicapte kinderen opgevangen kunnen worden.

Ondersteuning

Wat is er in al die jaren gerealiseerd?

Sinds 2011 ondersteunen wij dit project. Naast een structurele bijdrage voor rijst kijken we wat de grootste nood is, waarmee we hen misschien kunnen helpen.

Hieronder volgt een overzicht waarbij we In de afgelopen jaren hebben geholpen., zoals u op onderstaande foto’s kunt bekijken.

 • In 2019 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”.
 • In 2018 zijn we begonnen met de actie “nieuwbouw”.
 • In 2016 en 2017 hebben we donaties gegeven om een nieuwe stal te bouwen: actie “Koetjes en kalfjes” Dankzij deze nieuwe stal gaan er geen kalfjes meer dood door de zeer strenge kou.
 • In 2015 hebben we rijst gegeven.
 • In 2014 hebben we een tractor gekocht en hebben we rijst gegeven.
 • In 2013 hebben we rijst gegeven.
 • In 2012 konden we hen verblijden met een spiksplinternieuwe bus: actie “Busje komt zo”.

2019 Werken aan nieuwbouw

2019 Werken aan nieuwbouw

2018 Brandgevaarlijke huisjes

2018 Huisjes afgebroken

2015 Kalfjes verleden

2017 Kalfjes geboren

2015  Oude stal

2015 Nieuwe stal

2014 Oude tractor

2014 Nieuwe tractor

2011 Oude bus

2012 Nieuwe bus

Back To Top