Skip to content

Koreaans OPVANGHUIS
“Welzijn door Liefde”
In Noord-Oost China

Bedankbrief opvanghuis “Welzijn door Liefde”

Lieve broeders en zusters uit Nederland.,  Hoe gaat het met jullie? Door de coronamaatregelen is het heel lastig om aan materialen te komen. Ook is het moeilijk voor de arbeiders…

Lees meer

Historie

De directeur van dit project, de heer Han Chul Bum is in 1998 gestart met het opvangen van straatkinderen, gehandicapte kinderen en gehandicapte mannen. Hij is begonnen om eigenhandig kleine appelboompjes te planten in de bergen, zodat hij de opbrengst kan verkopen. Hij heeft ook een aantal koeien waar hij mee fokt.  Van de opbrengst van de verkoop probeert hij in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Naast het opvangen van 8 gehandicapte kinderen en 8 weeskinderen zorgt hij voor 7 oudere mannen. Vaak leven deze mannen op straat en niemand bekommert zich om hen. Dat vindt hij heel erg en daarom neemt hij ze mee naar het opvanghuis in de bergen om hen daar te verzorgen. Zij helpen hem met het werk in de boomgaard en de verzorging van de koeien. Dat geeft hen een nieuwe uitdaging en doel in hun leven.

Hij krijgt geen subsidie van de overheid, dus het is heel moeilijk om goed voor de mensen te kunnen zorgen. Het enige vaste inkomen bestaat uit een zeer kleine uitkering van 250 Yuan = € 30,– per persoon per maand. Er is veel geld nodig om de kinderen eten en medische verzorging te geven en hen naar school te kunnen laten gaan. Ook aan de verzorging van de gehandicapte mannen, het onderhoud van de gebouwen en de zorg voor de boomgaard en de koeien hangt een behoorlijk prijskaartje. Dankzij de nieuwe stal die gebouwd is in 2016 is er een grote verbetering gekomen met het fokken van de koeien en gaan er geen kalfjes meer dood.

Nieuws

Het voorjaar is het drukste seizoen voor de heer Han. Er zijn dit jaar 13 kalfjes geboren, mede dankzij de stal die we jaren geleden hebben kunnen realiseren. De man die altijd voor de koeien zorgde is helaas heel erg ziek en nu heeft een andere man zijn taak overgenomen.

Helaas zijn de prijzen voor de vruchten van de boomgaard al jaren heel erg laag, zodat dit vrijwel niets meer oplevert. De bladeren zorgen in de zomer voor schaduw voor de koeien als ze in de bergen loslopen en in de herfst worden de bladeren verzameld als veevoer voor de winter.

Er wonen nu 6 ouderen in het opvanghuis en daarnaast zorgt de heer Han voor verschillende ouderen in de buurt die nog thuis wonen, omdat er geen voorzieningen zijn vanuit de overheid. Zij zijn kinderloos of hebben kinderen die ver weg wonen. Soms neemt hij ze mee naar zijn huis als ze heel erg eenzaam zijn en dan hebben ze wat afleiding en gezelligheid samen.

Twee van de ouderen zijn heel erg ziek en hebben veel extra zorg nodig.

De mevrouw die in april 2022 in het opvanghuis is gekomen is dit jaar helaas overleden wegens vergevorderde borstkanker. De heer Han heeft voor de begrafenis gezorgd.

De medische kosten en de kosten voor de begrafenis heeft hij geleend.

De vrouw van de heer Han woont in Yanji voor de studie van hun zoon. Zij komt samen met haar schoonzus af en toe helpen om grote hoeveelheden eten voor de mensen te koken. Gelukkig krijgt hij soms hulp van een man en een depressieve jongen uit de buurt als hij met iemand naar het ziekenhuis gaat, omdat er altijd iemand aanwezig moet zijn.

Er is ondertussen hard gewerkt om het huis verder af te maken en in te richten. De kunststof kozijnen zijn geplaatst, de rolgordijnen hangen op en de bedden en nachtkastjes staan in de kamers. De mannen wonen er ondertussen al en zijn overgelukkig dat ze nu zulke mooie kamers hebben.

Wensen

Omdat de prijzen van materialen verviervoudigd zijn is er nog veel geld nodig om verder te kunnen gaan met het realiseren van de nieuwbouw.

We hopen dat jullie willen blijven helpen om dit project, dat we samen begonnen zijn, tot een goed einde af te maken, zodat in de nabije toekomst de wens van de oudere mensen om daar een verzorgde oude dag te mogen hebben, in vervulling zal mogen gaan en dat er ook gehandicapte kinderen opgevangen kunnen worden.

Ondersteuning

Wat is er in al die jaren gerealiseerd?

Sinds 2011 ondersteunen wij dit project. Naast een structurele bijdrage voor rijst kijken we wat de grootste nood is, waarmee we hen misschien kunnen helpen.

Hieronder volgt een overzicht waarbij we In de afgelopen jaren hebben geholpen., zoals u op onderstaande foto’s kunt bekijken.

 • In 2023 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”
 • In 2022 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”
 • In 2022 is er een nieuwe waterpomp aangeschaft
 • In 2021 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”
 • In 2020 herstelwerkzaamheden aan de brug
 • In 2019 is er verder gebouwd aan de “nieuwbouw”.
 • In 2018 zijn we begonnen met de actie “nieuwbouw”.
 • In 2016 en 2017 hebben we donaties gegeven om een nieuwe stal te bouwen: actie “Koetjes en kalfjes” Dankzij deze nieuwe stal gaan er geen kalfjes meer dood door de zeer strenge kou.
 • In 2015 hebben we rijst gegeven.
 • In 2014 hebben we een tractor gekocht en hebben we rijst gegeven.
 • In 2013 hebben we rijst gegeven.
 • In 2012 konden we hen verblijden met een spiksplinternieuwe bus: actie “Busje komt zo”.

2023

2023 kamers aangekleed

2023 nieuwbouw 2e huis

2022

2022 vloerverwarming aangelegd

2022 nieuwe waterpomp

2021

2021 werken aan de nieuwbouw

2021 Werken aan nieuwbouw

2021 werken aan de nieuwbouw

2020

2020 herstelwerkzaamheden brug

2020 herstelwerkzaamheden brug

2019

2019 Werken aan nieuwbouw

2019 Werken aan nieuwbouw

2018

2018 Brandgevaarlijke huisjes

2018 Huisjes afgebroken

2017

2017 Kalfjes geboren

2015

2015 Kalfjes overleden

2015  Oude stal

2015 Nieuwe stal

2014

2014 Oude tractor

2014 Nieuwe tractor

2012

2012 Nieuwe bus

2012

2011 Oude bus

Back To Top