Skip to content

Verslag reis China mei 2013

Door Corry Zandbergen

Nieuws van onze studenten

Kim Sung Dzoe is heel erg veranderd. Van een zeer verlegen en zenuwachtige jongen is hij nu heel open en spontaan. Zijn hobby is tekenen. Het gaat goed op school. Hij is aan zijn laatste studiejaar ICT begonnen. Als hij volgend jaar klaar is wil hij graag bij Samsung gaan werken. In de vakantieperiode heeft hij in een bar gewerkt.

Kim Sung Dzoe is heel erg veranderd. Van een zeer verlegen en zenuwachtige jongen is hij nu heel open en spontaan. Zijn hobby is tekenen. Het gaat goed op school. Hij is aan zijn laatste studiejaar ICT begonnen. Als hij volgend jaar klaar is wil hij graag bij Samsung gaan werken. In de vakantieperiode heeft hij in een bar gewerkt.

Kim Hjang is nog steeds een heel verlegen en ingetogen meisje; precies zoals vroeger Koreaanse meisjes waren. Het gaat goed op school. In de vakantie is zij naar Zuid Korea geweest om daar te werken, maar dat was heel erg zwaar. Als zij volgend jaar klaar is met haar studie Japans wil ze heel graag naar Japan om verder te studeren.

Lee Jun Bie heeft het heel druk gehad op school. Zij is met het praktijkgedeelte bezig van haar opleiding medicijnen. Zij is heel ziek geweest omdat haar schildklier te snel werkt en daardoor is ze heel veel afgevallen. Ze heeft een zwaar jaar achter de rug. Haar opleiding duurt nog 2 jaar.

Gelukkig hebben we deze keer Lee Jung Dzin kunnen ontmoeten. Het is een heel gezellige goedlachse jongen, die heel behulpzaam is. Het gaat goed met zijn opleiding techniek. Over 2 jaar is hij klaar. In de vakantie heeft hij helaas niet kunnen werken, omdat hij behoorlijk ziek is geweest. Hij heeft een kinderziekte gehad; waarschijnlijk de mazelen.

Op (Nederlandse) Moederdag zijn we met alle studenten en de dames van het TV-station uit eten geweest. Alle vrouwen kregen een bosje bloemen aangeboden door hen. Dat is Nederland heel gewoon, maar in China kosten bloemen heel erg veel.

Per jaar ondersteunen we elke student met 15.000,– Yuan (ong. € 1.875,–). Dit bedrag is bestemd voor collegegeld, kost en inwoning en een klein beetje zakgeld. Voor het schooljaar 2013-2014 hebben we alle 4 studenten toegezegd hen weer financieel te ondersteunen, in totaal komt dit neer op 60.000 Yuan (ong. €7.500,–). Dit hebben we bij het TV-station gebracht en zij zorgen ervoor dat alles netjes betaald wordt.

Nieuws van het gehandicaptenhuis "Liefdevol Hart"

Lee Jung Dzin doet een opleiding Techniek en heeft in zijn 3e jaar een aantal toetsen heel goed gemaakt. Hij heeft daar zelfs 1.000 Yuan (€ 120,-) beloning voor gekregen. Hij is nu begonnen aan zijn laatste jaar. Als hij klaar is wil hij graag gaan werken bij een bedrijf dat machineonderdelen ontwerpt. Net als alle studenten zit hij intern op de universiteit en woont hij met 6 jongens op 1 kamer. Hij staat om 6.30 uur op en volgt van 8 tot 17 uur de lessen, met een lunchpauze van 1,5 uur. Na schooltijd besteed hij de meeste avonden aan het maken van zijn huiswerk. Dit kan tot 22.30 uur, omdat dan het licht uit gaat.

De kinderen van de Mr. J.J.L. van der Brugghenschool uit Katwijk en de PCBO De Schakel uit Rijnsburg hebben het afgelopen jaar gespaard om nieuwe schoolbanken en stoelen aan te schaffen. Zij hebben in totaal € 1.810,– bij elkaar gespaard. Geweldig! Het is een grote verbetering ten opzichte van de oude krakkemikkige schoolbankjes die ze hadden. Een van onze donateurs heeft het afgelopen jaar postzegels uit vele landen van de wereld gespaard voor de kinderen. De lerares was er blij mee en zal deze gebruiken tijdens de lessen. Hiervoor moest wel een wereldkaart aangeschaft worden. Heel hartelijk dank hiervoor.

Een aantal jongeren hebben een baan gevonden in een kapsalon en een restaurant. Zodoendekunnen ze nu in hun eigen onderhoud voorzien. We hebben ook nog 50.000 Yuan = € 6.000,– gegeven om rijst en kolen voor de winter te kopen. Zonder de financiële steun uit Nederland zouden ze niet voor de kinderen kunnen blijven zorgen. Ze zijn enorm dankbaar voor onze steun. 2 jongens hebben daarom een paar prachtige wandkleden voor ons geborduurd. Ze zijn daar 2 maanden mee bezig geweest in hun vrije uurtjes op de zaterdag.

Onze "zwervende zwaluw" van het gehandicaptenhuis

Hoe gaat het met het kleine jongetje met de tijdelijke naam Lee Sung Ho?

Het gaat heel goed met hem. De adoptieprocedure is geslaagd. Zijn officiële naam is nu Dzung Ho Wun. Hij is 7 jaar. Hij heeft zich goed aangepast in zijn nieuwe omgeving. Hij zit op een Chinese school en kan het prima vinden met de andere kinderen. Hij is de baas van de klas. Hij wil het liefst zelf zijn huiswerk maken, zonder hulp. De ouders zijn heel erg blij met hem. Volgend jaar willen we hem graag een bezoek brengen.

Opvanghuis "Welzijn door Liefde"

Mijnheer Han is heel erg blij met de bus die we vorig jaar hebben gegeven. Hij heeft ons meegenomen de bergen in om zijn boomgaard te laten zien. Hij heeft op een heel groot stuk van de bergen 20 jaar geleden eigenhandig allemaal kleine boompjes geplant. Daar groeien een soort perenappels aan, die heel lekker zijn. Zo ver je kunt kijken staan er vruchtbomen. Het land is van de regering maar hij mag het gebruiken. Samen met een paar van de gehandicapte mannen onderhouden ze deze enorme boomgaard. Vorig jaar was een slechte oogst, maar dit jaar zal dat beter zijn.

Hij heeft ook een stal met 24 koeien en 28 kalfjes. Ze zien er allemaal goed uit. Omdat het zo lekker weer is lopen ze lekker buiten. 2 van de gehandicapte mannen zorgen voor hen. 1 x per jaar wordt er een koe voor henzelf geslacht. Hij verkoopt de mannetjes kalfjes. De vrouwtjes houdt hij zelf. De schuur is helemaal van houten stokken met zeil als afdak. In de winter is het daar heel
koud tot wel -30 graden. Een van de wensen van mijnheer Han is om een goede schuur te kunnen bouwen. Een nog grotere nood is dat hij een tractor nodigheeft om het vele werk in de boomgaard te kunnen doen.Een goede tractor kost ong. 40.000 Yuan = ong. € 5.000,–.Ze leven van de opbrengst van het land en de verkoop van de koeien.We hebben dit jaar 20.000 Yuan = ong. € 2.500,–gegeven om voor een heel jaar rijst te kunnen kopen.

Helpt u mee om volgend jaar nog meer studenten te kunnen helpen om uit de armoede te komen?

Ontmoeting met Nam Dzin Oe

Hij woonde op het platteland. Toen hij 4 jaar was is zijn NK moeder plotseling verdwenen. Zijn vader is boer. Hij is naar Zuid Korea gegaan. Vroeger maakte hij per maand 1.000 Yuan over maar hij is erg ziek geworden en kan niet meer werken. Het jongetje woont bij zijn oma. Omdat hij 8 jaar werd moest hij naar school. Hij heeft nooit op de kleuterschool gezeten omdat daar niet genoeg geld voor was. De lagere school wordt door de overheid betaald. De school is in de stad en daarom moest hij met opa en oma in een huurhuis gaan wonen. Korte tijd later is opa overleden. Oma was een paar dagen voordat wij hem bezochten opgenomen in het ziekenhuis en nu blijkt dat zij leverkanker heeft. Ze kunnen haar niet meer behandelen omdat de ziekte in het laatste stadium is. Zij heeft nog hooguit een paar maanden te leven. Hij logeert afwisselend bij een zus van oma of bij een ongetrouwde oom. Als oma komt te overlijden kan hij niet bij hen wonen.

We hebben oma in het ziekenhuis bezocht. Ze vertelde dat ze maar 3.800 Yuan = ong. € 460,– per jaar heeft om van te leven. En nu moet ze ook huur betalen en het ziekenhuis. Zij is 64 jaar oud. Dat is ongeveer net zo oud als ik! Ik kreeg er een schok van. Ik verplaatste me in haar situatie. Vreselijk: wat uitzichtloos! En dan te weten dat je nog maar kort te leven hebt! Hoe moet het verder met haar kleinzoontje? Ik kon alleen mijn armen om haar heen leggen en zeggen dat we hem zullen helpen. Ik zegende haar in de naam van God en van Jezus. Ze huilde alleen maar. Toen moest ik haar weer achterlaten. Dit bezoek heeft een grote indruk bij mij achtergelaten.

Back To Top