skip to Main Content

De nieuwbouw van Opvanghuis Liefdevol Hart is in volle gang

Het afgelopen jaar waren er goede en slechte tijden.
Het goede nieuws is dat de heer Han gelukkig goed is genezen van zijn operatie vorig jaar en weer veel zelf kan doen.

Er zijn 9 kalfjes geboren in de lente. Hij heeft een westerse stier gekocht, die veel groter en steviger is dan een Chinese stier. Hij is nog jong en moet nog leren om voor nakomelingen te zorgen. De oude stier wordt verkocht.

De heer Han heeft een soort kruiwagen-brommer aangeschaft, zodat hij de koeienmest uit de stal gemakkelijker naar het land kan brengen om te gebruiken als mest. Hij moest dit eerst altijd met een gewone kruiwagen met de hand doen en dat was heel erg veel werk omdat hij in de bergen woont. Nu gaat dat veel gemakkelijker.

Niet alles loopt op rolletjes. De koeien hebben de toegangsdeur van de stal kapot gemaakt. Daarom moest er in het voorjaar, toen de koeien weer naar de bergen gingen, een nieuwe deur in gezet worden.

Een van de gehandicapte mannen die vorig jaar is geopereerd, Dzoe Soeng Ho, is op 27 december 2020 op 48-jarige leeftijd overleden.

Een andere man moest een paar dagen in het ziekenhuis blijven vanwege een beschadiging in zijn rug, omdat hij vroeger een ongeluk heeft gehad. Als hij veel zenuwpijn heeft moet hij in het ziekenhuis behandeld worden.
De gehandicapte jongen die niet kan praten, kon niet meer plassen en moest geopereerd worden. De ziekenhuiskosten waren 9.000 Yuan = € 1.250.

Tegenwoordig mag je in China niet meer zelf voor de patiënten zorgen in het ziekenhuis, aan de voordeur moet je eerst de rekening betalen, pas daarna mogen de patiënten naar binnen en worden door het ziekenhuispersoneel verzorgd. De zorgkosten per dag zijn 300 Yuan = € 41,50.

In mei zijn de bouwactiviteiten weer van start gegaan. Eerst zijn de brug en de weg afgemaakt omdat die noodzakelijk zijn voor de bereikbaarheid van de huizen.
Er is een toegangshek gemaakt, zodat niet iedereen zomaar binnen kan komen. Er zijn een aantal keer ’s avonds dieven binnen gekomen om koeien te stelen.

De heer Han vertelde dat de prijzen in China schrikbarend zijn gestegen. In 1 maand tijd zijn de prijzen voor materialen verviervoudigd. De prijs voor 1 ton cement 850 Yuan = € 115,– voorheen was dat ongeveer 200 Yuan = € 25. De situatie is in China heel erg verslechterd, regelmatig is er geen elektriciteit.

De lonen voor de arbeiders zijn gigantisch gestegen, waardoor hij veel meer geld kwijt is aan het bouwen van de huizen. De loodgieter, elektriciens en andere vakmensen moet hij inhuren en bij de begroting van de huizen kon hij deze stijging helaas niet voorzien.

Hij heeft besloten om eerst 1 huis helemaal af te maken zodat daar al mensen kunnen worden opgevangen. Daarna zal het andere huis afgebouwd worden.

Back To Top